SAVJETI KAKO UŠTEDJETI +

Savjeti-kako-ustedjeti
  1. NE PREKRIVAJTE RAZDJELNIKE (sa zavjesama, kaučom, ormarom). Omogućite dotok svježem zraku oko radijatora i razdjelnika, da može cirkulirati. Na takav način omogućite lakši prijenos topline iz radijatora na zrak u prostoru. Tako ćete izbjeći nepotrebne toplotne gubitke i uštedjeti kod troškova za grijanje. Prekrivanjem radijatora sa zavjesama i većim predmetima povećavate potrošnju toplinske energije do 20%.
  2. SNIŽENJE TEMPERATURE U STANU ZA 1 STUPANJ CELZIJA DONOSI 6 % UŠTEDE toplinske energije – podešavanje različitih temperatura u različitim dijelovima stana: spavaća soba može biti hladnija nego ostali prostori.
  3. OTVORITE RADIJATORE U SVIMA PROSTORIJAMA, KOJE UPOTREBLJAVATE.
  4. NA TERMOSTATSKOJ GLAVI NAMJESTITE ODREĐENI BROJ (temperaturu).
  5. »TEMPERIRAJTE« PROSTORIJE – nisu preporučljive prevelike promjene u Temperaturi, u smislu da zatvorite sve radijatore i ohladite stan, a zatim otvorite na maksimum, te ga ponovo zagrijete.
  6. UGASITE RADIJATORE KADA STE ODSUTNI IZ STANA NA DUŽE VRIJEME.
  7. ISPUSTITE ZRAK IZ RADIJATORA JEDANPUT ILI VIŠE PUTA NA SEZONU. Ako ne znate kako se to učini, obratite se nama. Zrak u radijatorima onemogućuje cirkulaciju vode i grijanja radijatora.
  8. U zimi, kada je vani lijepo vrijeme tokom dana PODIGNITE ZASTORE da Vam sunce zagrije stan, a noću ih spustite, te smanjite gubitak topline u stanu.
  9. RACIONALNO ZRAČENJE PROSTORA: umjesto otvorenih prozora tijekom cijelog dana (prozori otvoreni na „kip“), preporučljivo je prozračiti prostor jednom dnevno na 10-tak minuta, a  za to vrijeme otvoriti sve prozore, te ih nakon preporučenog vremena zatvoriti.

PREPORUKE ZA PRIKLADNU TEMPERATURU U PROSTORIJAMA +

Koristni savjeti-2Dobro je zapamtiti, da svaki dodatan stupanj više znači za 6-7% višu potrošnju toplinske energije.

Prostor Temperatura u [°C] Postavka na termostatskoj glavi
Hodnik 16 °C 2
Spavaća soba 18 °C 2,5
Kuhinja 18 °C 2,5
Podrum 6 °C MIN
Dnevni boravak 20 °C 3
Dječja soba, radna soba 22 °C 3,5
Kupaonica 24 °C 4
Noćna temperatura (u svim prostorijama) 14 °C 1,5

TERMOSTATSKI VENTIL RADI DRUGAČIJE NEGO KLASIČNI RADIJATORSKI VENTIL I GLAVA +

Koristni savjeti-3Umjesto običnih ventila sada imate ugrađene termostatske ventile sa termostatskom glavom, zbog kojih ćete lakše namjestiti željenu temperaturu i imat ćete manju potrošnju energije čak i za 15% pa i više.

NOVI TERMOSTATSKI VENTIL I GLAVA RADE DRUGAČIJE NEGO KLASIČAN RADIJATORSKI VENTIL I GLAVA.

Termostatski ventil drži u ravnoteži protok tople vode u radijatoru: ako je temperatura u prostoru viša od odabrane na termostatskoj glavi, ventil zatvara dotok vode u radijator, ako je niža, otvara vodu i radijator se opet zagrijava.

Termostatski ventil i glava vam omogućuju namještanje željene temperature.

Za namještanje željene temperature potrebno je namjestiti termostatsku glavu na određeni broj i ona će sama automatski otvarati ili zatvarati radijator.

Kada se u prostoriji postigne namještena temperatura termostatska glava automatski zatvori radijator, a radijator u tom trenutku prestane davati temperaturu i  zato postaje hladan.

Tako radijator nije konstantno vruć.

Kada temperatura u prostoriji padne ispod namještene vrijednosti, termostatska glava automatski otvori ventil i zato radijator ponovno počne grijati i zagrijavati prostoriju.

Ako želite imati u stanu 20 °C, postavite termostatsku glavu na broj 3.

Kada se postigne temperatura 20 °C, tada će radijator prestati grijati i biti će hladan. Kada temperatura u prostoru padne ispod 20 stupnjeva radijator će se opet zagrijati.

Ako želite imati u stanu 22 stupnjeva stavite termostatsku glavu između 3 i 4.

Na slici imate nekoliko primjera kako postići željenu temperaturu.