Vodomjeri i ušteda-dobra ili loša kombinacija?

vodomjeriVodomjeri ili drugim imenom mjerni uređaji za potrošnju vode, ključni su ukoliko želimo uštediti na potrošnji vode.

Prije nego što su se počeli ugrađivati vodomjeri u stambene i poslovne zgrade, stanari su potrošnju vode plaćali paušalno. To znači da nisu plaćali onoliko koliko su zapravo potrošili, već su plaćali sukladno tome koliko je stanara prijavljeno u jednoj stambenoj jedinici ili sukladno veličini stana u kvadratnim metrima.

Složiti ćemo se svi da je takav sistem naplate potrošnje vode nepravedan ako uzmemo u obzir da oni koji žive sami na taj način plaćaju puno manje od onih stanara koji imaju više prijavljenih ukućana, iako nerijetko prvi navedeni troše ponekad više nego drugi.

Ugradnjom vodomjera, ne samo da ćete uštediti na računima za vodu, već ćete na taj način riješiti i moguće nesuglasice sa vašim susjedima, vezane za potrošnju vode, tko kome zapravo plaća vodu, odnosno tko troši više, a tko manje.

Razlikujemo dvije vrste vodomjera, ručni i na daljinsko očitanje. Kod ručnih, stanar mora sam očitavati podatke o potrošnji vode ili će to činiti svaki mjesec ovlaštena osoba. To pridonosi većim mjesečnim troškovima očitanja, iako su ovi vodomjeri cjenovno povoljniji. Na prvi pogled skuplje, ali dugoročno isplativije rješenje su vodomjeri na daljinsko očitanje podataka, tzv. »walk by« ili »drive by« sistem očitanja. Vodomjeri na daljinsko očitanje, osim što su cjenovno povoljniji po pitanju troškova očitanja, imaju još jednu prednost, ta da nije potrebno ulaziti u stanove da bi se očitali podaci o potrošnji vode te se tako ne narušava red i mir stanara.

Poduzeće Proen d.o.o. ugradilo je dosad preko tisuću vodomjera u zgrade diljem Slovenije i Hrvatske. Ugrađivali smo ih pretežito u stambene zgrade i na taj način stanari plaćaju točno onoliko koliko su zapravo potrošili. Ugradnjom vodomjera, osim što Vam omogućujemo da ostvarite uštedu na računima za vodu, omogućujemo Vam i da pozitivno utječete na okoliš te živite u svom domu ugodnije.